Select Page

Slovenia city tours – Mestna doživetja

BLED IN RADOVLJICA – kolesarski izlet po dveh gorenjskih biserih

Languages: Slovenian and English

Si želite spoznati Bled in Radovljico malo drugače? Pridružite se nam na vodenem kolesarskem izletu dveh gorenjskih biserov, zadihajte na svežem gorskem zraku in naredite nekaj zase. Na kolo za zdravo telo!

Avseniki so že vedeli, ko so peli, Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi, te znova želi! Gorovja, planine in bistre vode, Zelene doline povsod te krase.

Pa jo spoznajmo, Gorenjsko, tokrat na kolesu. Bled s svojim čudovitim jezerom in Radovljico s svojo pisano očarljivostjo.

Kolesarjenje bomo začeli na avtobusni postaji Bled, si ogledali staro blejsko vas s Cerkvijo Sv. Martina, nadaljevali do Zake in se dotaknili slovenske veslaške dediščine. Pot nas bo peljala do znamenite Vile Bled in Belvederja, tam pa se bomo dotaknili zgodb o znamenitih obiskovalcih Bleda. Ja, kar pestro je bilo! Krog okoli jezera bomo zaključili pri hotelskem predelu kjer nedvomno kraljuje znameniti Grand Hotel toplice.

Drugi del bomo namenili kolesarjenju skozi staro furmansko naselje Lesce, do Radovljice. “Radol’ca”, staro gorenjsko mesto ponuja lep sprehod skozi čas. Slavni Radovljičan je bil pisatelj Anton Tomaž Linhart, izvedeli pa boste tudi zakaj je prav rojstni dan čebelarja Antona Janše postal svetovni dan čebel. Obisk Radovljice seveda ne more ostati brez obiska delavnice izdelovanja Lectarjavih src.

Povratek nazaj na Bled, kjer se za nagrado lahko posladkamo z eno izmed dveh (ali pa kar obeh) Blejskih sladic: blejsko kremšnito in grmado.

ZBIRNO MESTO: avtobusna postaja Bled

KDAJ: Vsako soboto ob 10:00h in ob 14:00h.

Če vam termina ne ustrezata, nas kontaktirajte in bomo za vas pripravili poseben termin.

TRAJANJE: 3 ure skupaj s postanki

DODATNE INFORMACIJE: če svojega kolesa nimate, si ga lahko sposodite na avtobusni postaji Bled

CENA: po dogovoru, odvisno od števila udeležencev

PRIJAVE: Obvezne prijave vsaj en dan prej.

tel: +38641370662 (lahko pošljete tudi sporočilo, pripišite ime in priimek)

mail: info@gotosloveniatravel.com

ROGAŠKA SLATINA – dunajski lekarnarji, plemiči in zdravilna voda

Languages: Slovenian, English, Italian

Danes miren zdraviliški kraj skriva kar 400 letno zgodovino, tekom katere se je nabralo kar nekaj zgodb. Da je voda vir življenja so se zavedali že dunajski lekarnarji in plemiške družine med katerimi se je vnel pravi boj za njeno uporabo. Ali ste vedeli, da je bil Donat Mg. V 20 stoletju ena izmed svetovno bolj prodajanih voda? Da so v zdravilišče rade zahajale številne plemiške in kraljeve družine? Njihove zgodbe in še marsikatero bomo spoznavali skupaj na vodenem ogledu.

Moja Slovenija slovi po naravni in geografski pestrosti ampak ali ste vedeli, da se je tam, kjer je bilo nekoč Panonsko morje, skozi tisočletja oblikovala voda, kateri pripisujemo naravne zdravilne učinke?

Njeno poživljajoče delovanje so odkrili že v 17. stoletju, vest o čudežni vodi pa je kmalu prišla tudi na dunajski dvor. Plemiške družine so prepoznale njen potencial in začele financirati gradnjo, danes enega starejših zdravilišč v Evropi. Tako je danes mirni obmejni kraj v Obsotelju postal (in ostal) zatočišče številnih znanih in vplivnih družin, ki pa sem niso zahajale samo zaradi miru…

Niso samo tujci tisti ki so zaznamovali identiteto kraja. Od tu izvirajo številne osebnosti, ki so močno zaznamovale slovensko politično, literarno in še marsikatero drugo področje… Njihove zgodbe, ter zgodbe tako zaposlenih,  kot okoliških prebivalcev bomo spoznavali skupaj na vodenju po Rogaški Slatini.

Dodatna zanimivost: S seboj prinesite tudi steklenico, saj Vam bom razkrila kje je izvir iz katerega si lahko še danes natočite zdravilno vodo.

ZBIRNO MESTO: Promenada pred vhodom v kopališče

KDAJ: vsak ponedeljek in četrtek ob 10:00h in 17:00h

TRAJANJE: 1 ura in pol

DODATNE INFORMACIJE: Parkirišče se nahaja za kopališčem oz. poslovnim centrom Sonce

CENA: po dogovoru, odvisno od števila udeležencev.

PRIJAVE: Obvezne prijave vsaj en dan prej.

tel: +38641370662 (lahko pošljete tudi sporočilo, pripišite ime in priimek)

mail: info@gotosloveniatravel.com

KAMNIK – biser pod kamniškimi planinami

Languages: Slovenian, English, German

Obiščite ljubko srednjeveško mesto Kamnik z bogato zgodovino. Morda boste ob sprehodu po mestu prav vi srečali zakleto grofico Veroniko, ki že toliko let zaman čaka, da jo bo pogumen fantič odrešil prekletstva.

Še danes se v njem skrivajo kotički, ki pričajo zanimivo zgodovino tega srednjeveškega mesta, ki je bilo za časa grofov Andeških glavno mesto dežele Kranjske. Grofica Veronika, pol ženska pol kača, je mesto zaznamovala tako močno, da so jo mestni očetje vključili v mestni grb.

Frančiškanski samostan v svoji bogati knjižnici hrani dragocene redke knjige, med drugim  prvotisk Biblije Jurija Dalmatina iz 16.stoletja in prvo izdajo Vojvodine Kranjske avtorja Janeza Vajkarda Valvazorja.

Tu se je leta 1874 rodil Rudolf Maister Vojanov, slovenski pesnik in general, borec za severno mejo – njegov rojstni dan 29. marec je občinski praznik.

V mesto je rad zahajal naš veliki arhitekt Jože Plečnik, ki je po drugi svetovni vojni obnovil cerkev Sv. Benedikta v bližnjih Stranjah.

Že v samem mestu  se ponuja možnost vzpona na manjšo vzpetino, kjer se nahaja Mali Grad ali pa na malce višji hrib, kjer se nahajajo ruševine Starega gradu. Istočasno pa je mesto samo odlična izhodiščna točka za enodnevne izlete v Kamniško Savinjske Alpe.

ZBIRNO MESTO: TIC Kamnik

KDAJ:  vsak torek ob 16:00h in vsak četrtek ob 17:30h. Če vam omenjena termina ne ustrezata, vabljeni da nas kontaktirate in bomo za vas organizirali poseben termin.

TRAJANJE: 1 ura in pol

CENA: po dogovoru, odvisno od števila udeležencev.

PRIJAVE: Obvezne prijave vsaj en dan prej.

tel: +38641370662 (lahko pošljete tudi sporočilo, pripišite ime in priimek)

mail: info@gotosloveniatravel.com

PTUJ – so zgodbe danes in nekoč, skozi čas

Languages: Slovenian

Že na daleč te kliče Ptuj s svojim mogočnim gradom, s katere koli strani prihajaš k nam. Vedno so bili popotniki tukaj dobrodošli in tako je še danes.

Le kdo še ni slišal za Kurenta, najbolj znanega odganjalca zime? Ptuj pa je tako zanimiv, da bi bil greh se ne sprehoditi po starem mestnem jedru z domačinko, ki s simpatičnim ptujskim naglasom popelje obiskovalca skozi preteklost v sedanjost

Središče mirnega in majhnega starega mestnega jedra je Slovenski trg, kjer nam najprej pade v oči mestni stolp. Če ga pozorno pogledate, boste opazili, da ima stolpna ura številčnice le na treh straneh. Le zakaj je temu tako? Poznate zgodbo, ki jo govorijo podobe na Orfejevem spomeniku? Tukaj stoji tudi Gledališče in mestna župnijska Cerkev Svetega Jurija, zaščitnika mesta

Prisluhnite zgodbam o minoritih, izjemnih vinarjih in kletarjih, ki so še kako zaslužni za vinsko kulturo v teh krajih. Že v 14. stoletju je bilo vino pomemben izvozni artikel in uspešni ptujski vinarji so pobirali številne nagrade na različnih vinskih sejmih po svetu. Stopimo na dvorišče Minoritskega samostana in morda še v cerkev, kjer je lepo ohranjen gotski prezbiterij. V neposredni bližini se še danes nahaja vinska klet, ki hrani  najstarejše slovensko arhivsko vino iz leta 1917. Ljubitelji dobre kapljice si lahko privoščijo pokušino

Mimo starega Rotovža in baročnega spomenika Svetega Florijana se na poti na grad ustavimo in prisluhnemo zanimivim zgodbam skritim za zidovi hiš. Zaključimo na grajskem dvorišču z razgledom na pokrajino skozi katero teče reka Drava. Zainteresirani lahko nadaljujete z obiskom gradu.

ZBIRNO MESTO: po dogovoru

KDAJ: po dogovoru

TRAJANJE: 1 ura in pol do 2 uri

DODATNE INFORMACIJE: po predhodnem dogovoru se lahko obišče:  notranjost Minoritskega samostana, obisk vinske kleti minoritskega samostana in pokušina vin.

CENA: po dogovoru, odvisno od števila udeležencev.

PRIJAVE: Obvezne prijave vsaj en dan prej.

tel: +38641370662 (lahko pošljete tudi sporočilo, pripišite ime in priimek)

mail: info@gotosloveniatravel.com

KOPER – takega ga še ne poznate, posebno doživetje za vedoželjne

Languages: Slovenian, Italian, English

Na koprskem otoku je bilo nekoč 48 cerkva in 8 samostanov. Sprehodili se bomo po poti nekdanje procesije sv. Nazarija in skupaj odkrivali njegove skrivnosti

Koper je mesto, mimo katerega se preprosto pelješ, ko greš na morje. Koper je Luka Koper, je Tomos, Intereuropa itd. Koper ni turistično zanimiv. Pa mislite, da je res tako?! Kaj pa če vam nekdo, ki je odraščal v tem mestu pokaže drugačne poglede in drugačne razglede? Vaš najboljši sopotnik po mestu je zagotovo domačin/ka.

Vabimo vas, da se potopite v izjemno zgodovino tega našega obalnega bisera in na poti po nekdanji procesiji sv. Nazarija o njem popolnoma spremenite svoje mnenje!  Spoznali boste, kje so se še 1960. leta kopali, spoznali boste dele starega mestnega jedra, kamor nikoli še niste zašli, občudovali boste ostanke beneške kulture, ki je tu pustila res izjemen pečat. In nenazadnje boste tudi izvedeli, kdo in zakaj je Kopru dal ime glava Istre, to je Capodistria.

ZBIRNO MESTO: Titov trg

KDAJ: po dogovoru

TRAJANJE: 2 uri

DODATNE INFORMACIJE: primerno za vse, tudi za otroke, saj sprehod ni zahteven.

CENA: po dogovoru, odvisno od števila gostov

PRIJAVE: Obvezne prijave.

tel: +38641370662 (lahko pošljete tudi sporočilo, pripišite ime in priimek)

mail: info@gotosloveniatravel.com

NOVO MESTO – mesto situl in zelene reke Krke

Languages: Slovenian, English, German

Spoznajte Dolenjsko prestolnico in se sprehodite po starem mestnem jedru, ki ga objema zelena reka KrkaPrisluhnite zgodbam, ki segajo tri tisočletja nazaj.

Obiščite mesto na meandru reke Krke in se sprehodite po njegovem odprtem glavnem trgu, ki ga obdajajo arkade starih stavb. Odkrijte skrivnosti in modrosti starega Frančiškanskega samostana. Občudujte prelepo veduto Mestnega Brega, enega najljubših motivov največjega slovenskega umetnika Božidarja Jakca, ter se sprehodite skozi njegove ozke ulice. Povzpnite se na Kapiteljski hrib in vstopite v stolno cerkev Sv. Nikolaja, ki kakor krona na vse strani krasi pogled na staro mestno jedro. Spustite se proti Novemu Trgu, kjer se prepletata preteklost in sedanjost mesta.

ZBIRNO MESTO: TIC Novo mesto ali po dogovoru

KDAJ: po dogovoru

TRAJANJE: približno 2 uri

DODATNE INFORMACIJE:

Možno je tudi dodatno organizirati:

  • ogled bogate samostanske knjižnice, katere najstarejše knjige (inkunabule) izvirajo iz začetka 16. stoletja.
  • vožnjo z Rudolfovim splavom po sanjavi Krki, skupaj z animacijskim programom.
  • Obisk Dolenjskega Muzeja, v katerem se nahajajo tri tisočletja zgodovine, med katerim so najdragocenejše situle iz bronaste dobe.
  • in pa seveda degustacijo dolenjskih vin in dobrot, skupaj s dolenjskim posebnežem cvičkom.

CENA: po dogovoru glede na velikost skupine

PRIJAVE: Obvezne prijave vsaj en dan prej.

tel: +38641370662 (lahko pošljete tudi sporočilo, pripišite ime in priimek)

mail: info@gotosloveniatravel.com

Video Novo mesto, Slovenia

LJUBLJANA CITY TOURS - MESTNA DOŽIVETJA

LJUBLJANA – kolesarjenje po mestnih soseskah

Languages: Slovenian, English

Na kolo za zdravo telo! Po zgodbe ljubljanskih sosesk, mimo hiš velikih dogodkov, skozi zelene parke… Po poti Prešerna, Plečnika, Hribarja... Peljemo se skozi Krakovo, Trnovo, Vič, Koseze, Šiško, Tivoli in staro Ljubljano. Super kombinacija vožnje s kolesom in informacij ob skrbno izbranih postankih.

Ljubljana ima prekrasen Prešernov trg in nobel Mestno hišo, ampak s kolesom se ti odpre še večja paleta mesta, ki v izbranih soseskah skriva zgodbe. Kolesariti začnemo pri simbolu Ljubljane, ljubljanskem zmaju oziroma Zmajskem mostu. V prvem delu si bomo na kolesu ogledali stari del mesta s tržnico, mestno hišo, Tromostovje in Kongresni trg. Zasledovali bomo Prešernovo zgodbo, pobliže se bomo seznanili s Plečnikovim delom in se dotaknili nekaterih ljubljanskih županov. Raziskali bomo razvoj Ljubljane od njenih korenin v rimskih časih do današnjih dni.

Drugi del obsega kolesarjenje po znamenitih ljubljanskih soseskah ki skupaj ustvarjajo mozaik slovenske prestolnice. Krakovo in Trnovo s svojo šarmantnostjo, Vič s tobačno preteklostjo, Prešernova ulica s svojimi ambasadami ter nato skok v zeleni del Ljubljane Tivoli in kolesarjenje okoli Rožniškega hriba do Kosez in Zgornje Šiške, nekdanjih ljubljanskih primestnih vasi. Skok v Bežigrad in nato do Metelkove, središča alternativne kulture ter povratek na začetno točko.

ZBIRNO MESTO: pri Zmajskem mostu, na strani kjer je ljubljanska osrednja tržnica

KDAJ: vsako nedeljo ob 16:00h

TRAJANJE: 3 ure s postanki, 16 km

DODATNE INFORMACIJE: če svojega kolesa nimate, si ga lahko sposodite v neposredni bližini zbirnega mesta

CENA: po dogovoru, odvisno od števila udeležencev.

PRIJAVE: Obvezne prijave vsaj en dan prej.

tel: +38641370662 (lahko pošljete tudi sporočilo, pripišite ime in priimek)

mail: info@gotosloveniatravel.com

 

LJUBLJANA – z ljubljanskim gradom in mestno promenado; Veliko mestno doživetje v dveh delih

Languages: Slovenian, English

Veliko mestno doživetje z ljubljanskim gradom, razdeljeno na dva dela! LJUBLJANA- 1.del, S SPREHODOM ČEZ GRAJSKI HRIB, sledi kratek predah in nato Ljubljana - 2.del, s sprehodom po mestni promenadi. Oba dela se smiselno dopolnjujeta, vendar sta drugačna. Vabljeni na oba vodena ogleda! Kratek predah med prvim in drugim delom, ko gremo lahko skupaj na kavo/čaj, če pa vam čas ne dopušča, pa lahko veliko mestno dogodivščino razdelite na dva različna dneva.

Ljubljana – 1.del, s sprehodom čez grajski hrib

Prvi del ljubljanskega mestnega doživetja začnemo pri hotelu Union, na barviti Miklošičevi cesti in jo mahnemo na Prešernov trg, kjer pozdravimo velikega pesnika in pogledamo kako je z njegovo Julijo. Čez Tromostovje proti Mestni hiši, pomahamo županu in nato čez veliko ljubljansko tržnico do zmajskega mostu. Res poznate njegovo pravo zgodbo? Potem pa gor, po Študentovski ulici, Za ograjami, do Ljubljanskega gradu, po razgled na belo mesto in hribe ki obdajajo ljubljansko kotlino. Spustimo se po poteh kjer so najstarejše ljubljanske mestne hiše vse do Gornjega trga, kjer se nam zdi kot da smo v neki drugi Ljubljani, kjer se je čas ustavil. O, ko bi pročelja govorila, kaj vse bi nam povedala! Še skok čez Stari trg, po kakšno zanimivo zgodbo in zaključek na Kongresnem trgu. Kratek predah za tiste, ki se nam boste pridružili še na Ljubljana – 2.del, s sprehodom po mestni promenadi.

ZBIRNO MESTO: pred kavarno hotela Union, na križišču me Miklošičevo in Nazorjevo ulico. Zaključimo na Kongresnem trgu

KDAJ: vsako nedeljo ob 10:30h (1.del)

TRAJANJE: 1 h in 45 min

DODATNE INFORMACIJE: na ljubljanski grad se povzpnemo peš, po želji pa se lahko peljete z vzpenjačo (doplačilo)

CENA: po dogovoru, odvisno od števila udeležencev.

PRIJAVE: Obvezne prijave vsaj en dan prej.

tel: +38641370662 (lahko pošljete tudi sporočilo, pripišite ime in priimek)

mail: info@gotosloveniatravel.com

 

Veliko mestno doživetje z ljubljanskim gradom, razdeljeno na dva dela! Ljubljana - 1.del, s sprehodom čez grajski hrib, sledi kratek predah in nato LJUBLJANA- 2.del, S SPREHODOM PO MESTNI PROMENADI. Oba dela se smiselno dopolnjujeta, vendar sta drugačna. Vabljeni na oba vodena ogleda! Kratek predah med prvim in drugim delom, ko gremo lahko skupaj na kavo/čaj, če pa vam čas ne dopušča, pa lahko veliko mestno dogodivščino razdelite na dva različna dneva.

Ljubljana – 2.del, s sprehodom po mestni promenadi

Drugi del ljubljanskega mestnega doživetja začnemo na Kongresnem trgu, kar pri kužnem znamenju zgoraj. Prav tu segajo korenine mesta globoko v rimski čas. Pa odkrijmo kje sta se srečala rimsko in srednjeveško obzidje in kaj nas še danes opominja na čase, ko ni vsak prebivalec mesta bil meščan in ko so zvečer zaklenili mestna vrata. Kaj vse je na trgu pred Križankami? Med drugim tudi Napoleon, pa veste kje in zakaj ravno tu? Zanima nas tudi zakaj smo spomenike v preteklosti tako redno menjavali. Sprehodimo se tudi po ulici ambasad, do obrobja Tivolija, mimo Narodne galerije, pa Operne hiše na Slovensko ulico, ki jo zdaj imenujemo kar dnevna soba Ljubljane. Res je lepo prenovljena in tako daje še lepši izgled nekaterim stavbam ob njej; Nebotičnik, Pošta, hotel Slon, Nama. Ne bomo pozabili niti na najstarejšo gostilno in izvedeli zakaj ima v svojem imenu številko šest. Še nazaj do hotela Union in velika mestna dogodivščina je zaključena.

ZBIRNO MESTO: Kongresni trg (zgoraj pri kužnem znamenju). Zaključimo pri hotelu Union

KDAJ: vsako nedeljo ob 13:00h (2.del)

TRAJANJE: 1 h in 45 min

DODATNE INFORMACIJE: /

CENA: po dogovoru, odvisno od števila udeležencev.

PRIJAVE: Obvezne prijave vsaj en dan prej.

tel: +38641370662 (lahko pošljete tudi sporočilo, pripišite ime in priimek)

mail: info@gotosloveniatravel.com

 

LJUBLJANA – soseska Ruski car, blokovsko naselje, ki pozitivno preseneti

Languages: Slovenian, English

Če menite, da je Ljubljana zanimiva le v ožjem mestnem jedru, vas vabimo, da to mnenje spremenite. Podrobneje bomo spoznali BEŽIGRAJSKO SOSESKO BS7, popularno imenovano soseska RUSKI CAR, ki nudi kvalitetno bivanje več kot 8000 stanovalcem. Zanimivo zasnovo in arhitekturo soseske, dejavnosti ter njen živahen utrip vam predstavimo na vodenem ogledu.

Več kot 8000 prebivalcev Bežigrajske soseske BS7, pogovorno Ruski car, živi v okolju kjer je dobro živeti. Kaj vse so za to arhitekti ob načrtovanju in gradnji soseske upoštevali in naredil, kako soseska živi in diha, kaj vse naredijo stanovalci, številna društva in organizacije s podporo Mestne občine Ljubljana in Četrtne skupnosti Posavje  MOL in kakšna je zgodovina tega prostora? Vse to in še kaj boste izvedeli na vodenem ogledu.

ZBIRNO MESTO: parkirišče gostilne Ruski car, Dunajska cesta 217

KDAJ: Po dogovoru.

TRAJANJE: 2 uri

DODATNE INFORMACIJE: /

CENA: po dogovoru, odvisno od števila udeležencev

PRIJAVE: Obvezne prijave vsaj en dan prej.

tel: +38641370662 (lahko pošljete tudi sporočilo, pripišite ime in priimek)

mail: info@gotosloveniatravel.com